Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

Apa Itu Detail Scan Bayi?

 

Detailed Scan Ultrasound biasanya digunakan semasa kehamilan untuk menilai kesihatan dan perkembangan janin. Imbasan in menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk mencipta imej bayi, plasenta dan struktur lain di dalam rahim. Imbasan ultrabunyi boleh dilakukan pada peringkat kehamilan yang berbeza, dan ia menawarkan pelbagai manfaat untuk ibu dan bayi yang sedang berkembang.

Kepentingan Melakukan Detailed Scan 

   1. Memeriksa pertumbuhan dan perkembangan janin
    Imbasan ini boleh memberi doktor anggaran yang tepat tentang saiz dan berat bayi, dan mereka boleh mengesan sebarang keabnormalan atau anomali yang mungkin menjejaskan kesihatan bayi.

    1. Memantau plasenta dan cecair amniotik
     Imbasan ini boleh membantu doktor menentukan sama ada plasenta berfungsi dengan baik, dan mereka boleh mengesan sebarang masalah dengan paras cecair amniotik.

     1. Ikatan dengan bayi
      Memberi peluang untuk menjalin hubungan dengan bayi mereka sebelum dilahirkan. Melihat imej bayi dan mendengar degupan jantungnya boleh menjadi pengalaman yang hebat dan emosi, dan ia boleh membantu ibu bapa berasa lebih berhubung dengan bayi mereka semasa mengandung.

    Bagi ibu di luar sana yang berhajat untuk melakukan detailed scan dengan kandungan anda, anda boleh ke Klinik As-Salam yang berdekatan dengan anda! 🥰

    Untuk maklumat & servis yang lanjut – Imbasan Ultrasound Bayi 

    Scroll to Top