Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

Kit Pertolongan Cemas (Smart Travel Kit) Untuk Travel

Apabila anda menjelajah dunia, keselamatan anda adalah keutamaan. Itulah sebabnya Klinik Salam dengan bangga mempersembahkan Kit Pertolongan Cemas untuk Travel. Kit perkakasan rawatan cemas ini adalah peneman setia setiap pengembara yang gemar menjelajah! Check sini untuk tentang – fungsi kit pertolongan cemas kami!

Cerita dari customer kami – Mr. Jamil,

Antara hobi saya adala travel secara solo. Antara tempat yang saya suka pergi adalah Sarawak kerana banyak kawasan pedalaman dan suku kaum serta peluang mempelajari budaya hidup di sana.

Antara cabaran di Sarawak adalah terdapat beberapa tempatnya masih tiada kemudahan jalan raya yang sempurna dan jambatan yang menghubungkan satu tempat ke tempat lain.

Jadi apabila menaiki bas memang sedikit bergoncang kita dalam bas jadinya. Untuk perjalanan yang jauh, bagi yang belum biasa mesti akan rasa pening dan loya.

Sampai di satu tempat untuk masuk ke kawasan kampung pedalaman, perlu menaiki bot pula. Kalau tak tahan memang mabuk dan muntah.

Ada kawan saya dari KL wasap tanyakan keadaan saya masa travel. Saya bagitahu la yang saya pening dan rasa loya. Kawan saya bagitahu, kalau nak travel kena ada benda ni. Kawan saya send gambar Smart Travel Kit.

Katanya dalam beg Smart Travel Kit ni ada pelbagai ubat-ubatan untuk orang travel macam saya ni. Aduhhhh… Kenapalah saya baru tahu pasa Smart Travel Kit ni ye???

Dalam Kit Pertolongan Kecemasan klinik salam, kami adalah mudah ni kecil dan dibawa dengan 16 koleksi bekalan dan peralatan yang digunakan untuk memberi rawatan perubatan.

Dalamnya pun ada perskripsi untuk rujukan kita.

Dalam kandungan kit pertolongan cemas yang terbaik di Malaysia adalah serperti berikut:

 1. Paracetomal 500mg:
  • Paracetamol digunakan untuk meredakan kesakitan ringan hingga sederhana dan meredakan demam. Sebagai analgesik dan antipiretik yang umum, ia membantu mengurangkan gejala yang tidak menyenangkan. Namun, pastikan mengikuti dos dan arahan yang diberikan.
 2. Orphenamol
  • Orphenamol adalah ubat yang digunakan untuk meredakan kesakitan sederhana hingga hebat serta mengurangkan demam. Ia bertindak sebagai analgesik dan antipiretik, membantu mengatasi gejala yang tidak menyenangkan. Tetapi, penting untuk mengikuti petunjuk penggunaan dari doktor atau profesional perubatan.
 3. Cetirizin STADA
  • Cetirizin STADA adalah ubat yang digunakan untuk meredakan gejala alahan seperti bersin, hidung berair, gatal-gatal mata, dan ruam kulit. Ia adalah antihistamin yang membantu mengurangkan tindak balas alahan dalam tubuh. Pastikan untuk mengambil mengikut arahan doktor atau panduan pada label ubat.
 4. Copastin
  • Copastin adalah ubat yang digunakan untuk mengurangkan gejala alahan seperti bersin, hidung berair, gatal-gatal mata, dan ruam kulit. Ia bekerja dengan menghalang tindak balas alahan dalam tubuh. Tetapi, pastikan anda mengambilnya mengikut arahan doktor atau panduan yang tertera pada label ubat.
 5. Bromhexine
  • Bromhexine digunakan untuk merawat masalah pernafasan seperti batuk berdahak. Ia bertindak dengan melonggarkan kahak dan lendir di saluran pernafasan, membantu mengurangkan gejala batuk yang teruk dan memudahkan pengeluaran lendir. Tetapi, elakkan daripada melebihi dos yang ditetapkan oleh profesional perubatan.
 6. Lozenges Zecuf
  • Lozenges Zecuf adalah ubat hisap yang membantu melegakan batuk kering dan sakit tekak. Ia mengandungi bahan aktif yang membantu meredakan gejala batuk dan memberikan keselesaan kepada tekak yang terasa sakit. Pastikan mengikuti arahan dan dos yang diberikan oleh doktor atau yang tertera pada bungkusan.
 7. Magnesium hidroksida
  • Magnesium hidroksida adalah bahan yang digunakan sebagai perubatan pencahar untuk meredakan masalah sembelit atau keletihan usus. Ia bertindak dengan menarik air ke dalam usus, membantu melembutkan najis dan memudahkan pergerakan usus. Penggunaan dan dos yang betul perlu dipatuhi mengikut arahan doktor atau panduan pada bungkusan produk.
 8. Metoclopramide
  • Metoclopramide digunakan sebagai ubat untuk mengatasi masalah gangguan pergerakan dalam sistem pencernaan dan mual serta muntah yang berkaitan dengan pembedahan, terapi kanser, atau penggunaan ubat lain. Ia membantu meningkatkan pergerakan usus dan mengurangkan rasa mual. Tetapi, pastikan anda mengikuti dos yang diberikan oleh doktor atau yang tertera pada label ubat.
 9. Hyoscine
  • Hyoscine digunakan untuk meredakan kram otot di dalam sistem pencernaan dan saluran kencing. Ia membantu mengurangkan kram dan kesakitan yang berkaitan dengan masalah seperti sindrom usus iritabil dan kandung kemih hiperaktif. Pastikan anda mengambil mengikut arahan doktor atau yang tertera pada bungkusan produk.
 10. Loperamide
  • Loperamide adalah ubat yang digunakan untuk mengatasi masalah cirit-birit atau kencing berlebihan yang berkaitan dengan sindrom usus iritabil atau penyakit perut. Ia membantu mengurangkan pergerakan usus yang berlebihan dan mengatasi masalah usus yang tidak terkawal. Tetapi, penting untuk mengikuti arahan doktor atau panduan yang tertera pada bungkusan ubat.
 11. Charcoal
  • Charcoal adalah bahan yang digunakan dalam bidang perubatan sebagai rawatan untuk mengurangkan penyerapan toksin dalam saluran pencernaan. Ia bertindak dengan menyerap bahan beracun dan bahan asing di dalam perut dan usus, membantu mengurangkan gejala keracunan makanan atau overdose ubat. Walau bagaimanapun, penggunaannya perlu berdasarkan arahan doktor atau petunjuk pada produk.
 12. Pek ORS/Electral Forte
  • Pek ORS/Electral Forte adalah campuran garam dan gula yang digunakan untuk menggantikan elektrolit dan cecair yang hilang akibat cirit-birit atau muntah berlebihan. Ia membantu mencegah dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit dalam tubuh. Pastikan untuk menyediakannya mengikut panduan arahan dan dos yang diberikan oleh doktor atau yang tertera pada bungkusan.
 13. Bisacodyl
  • Bisacodyl adalah ubat pencahar yang digunakan untuk merangsang pergerakan usus dan meredakan masalah sembelit. Ia membantu melancarkan pergerakan usus dengan meningkatkan kontraksi otot usus dan memudahkan buang air besar. Tetapi, penting untuk menggunakan mengikut dos yang diberikan oleh doktor atau petunjuk pada label ubat.
 14. Krim LMS/Flanil
  • Krim LMS/Flanil adalah ubat luaran yang digunakan untuk meredakan kesakitan dan keradangan pada otot dan sendi. Ia boleh membantu mengurangkan gejala seperti kesakitan otot, kekakuan, atau keradangan akibat cedera atau masalah sendi. Pastikan anda menggunakannya mengikut arahan doktor atau petunjuk pada bungkusan produk.
 15. Krim Hydrocortisone
  • Krim Hydrocortisone adalah ubat luaran yang mengandungi kortikosteroid dan digunakan untuk meredakan keradangan kulit, gatal-gatal, dan gejala kulit yang berkaitan dengan alahan. Ia membantu mengurangkan kemerahan, bengkak, dan rasa gatal. Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan mengikut arahan doktor atau petunjuk pada bungkusan produk.

Pastikan kalau anda nak travel bawa sekali Smart Travel kit dari Klinik As-Salam. Untuk dapatkannya, anda boleh datang ke Klinik As-Salam. Hubungi Careline Klinik As-Salam di talian 03-9078 3030 untuk sebarang pertanyaan.

#klinikassalam #ertihiduppadamemberi #smarttravelkit

Scroll to Top