Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

Khatan merupakan perkara wajib bagi seseorang yang bergelar Muslim. Kebanyakan ulama berpendapat bahawa khatan wajib dilakukan ketika si anak hampir cukup umur atau akil baligh.
.
Khatan mempunyai banyak kaedah pada masa kini. Seperti laser, clamp, stapler atau pun cara taradisional. Persoalannya, masih relevankah khatan cara kampung atau tradisional pada masa kini?
.
Bagi sesetengah orang, khatan tradisional adalah bahagian penting dari warisan budaya mereka, dan mereka tidak melihat sebab untuk meninggalkannya. Bagi yang lain, risiko yang terlibat dalam khatan tradisional mungkin ada.
.
Di banyak negara, mereka memilih cara moden kerana terbukti lebih selamat dan bersih daripada secara tradisional dan disokong oleh banyak organisasi perubatan. Ianya dilakukan oleh doktor atau pakar yang terlatih dengan menggunakan peralatan steril dan bius.
.
Khatan secara tradisional sering dilakukan oleh individu yang tidak terlatih, seperti tabib tradisional, tanpa penggunaan bius atau peralatan perubatan yang betul. Ini boleh menyebabkan komplikasi seperti pendarahan yang berlebihan, jangkitan, dan bahkan kematian.
.
Pada akhirnya, keputusan untuk mengkhatankan anak harus berdasarkan pada persetujuan dan nasihat perubatan. Ibu bapa harus menimbang risiko dan faedah khatan tradisional dan perubatan, dan membuat keputusan yang berinformasi berdasarkan keadaan individu mereka.
.
Walaupun khatan boleh mempunyai kepentingan budaya dan agama, adalah penting untuk memberi keutamaan kepada kesihatan dan keselamatan anak di atas segalanya.
.
Kami di Klinik As-Salam SENTIASA mempunyai slot berkhatan.
Bagi ibu bapa yang mahu mendaftarkan, boleh berbuat demikian 🤗
.
Sebarang tempahan untuk pakej khtaan:
https://book.kliniksalam.com/customer
.
Maklumat lanjut mengenai Klinik As-Salam:
https://kliniksalam.com/
.

#ertihiduppadamemberi #klinikassalam #khatan

Scroll to Top