Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

Influenza merupakan penyakit yang disebabkan oleh virus influenza yang menjangkiti salur pernafasan. Ia boleh menyebabkan gejala jangkitan yang ringan mahupun serius.

Virus Influenza merebak dari seorang individu yang dijangkiti kepada seorang individu yang lain melalui titisan salur pernafasan (respiratory droplets) apabila bercakap, batuk atau bersin. Titisan ini boleh mencemari permukaan dan menyebabkan jangkitan kepada individu yang menyentuh permukaan tersebut.

Wabak yang disebabkan virus influenza bermusim hanya menyebabkan demam selsema (flu) yang ringan pada orang biasa tetapi boleh menyebabkan jangkitan yang teruk kepada kumpulan berisiko tinggi seperti:
🧒🏻 Kanak-Kanak
👴🏻 Warga Tua
🤰🏻Wanita Mengandung
💊Mereka yang mempunyai penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, lelah dan lain-lain.

Komplikasi akibat jangkitan influenza teruk yang dialami oleh golongan berisiko tinggi ini juga berpotensi untuk menyebabkan kematian.

Orang awam secara amnya dan golongan berisiko tinggi secara khususnya juga digalakkan untuk mendapatkan pelalian vaksin influenza bermusim di fasiliti kesihatan swasta di seluruh negara.

Pada masa ini, Klinik As-Salam menyediakan program vaksin Influenza. Dapatkan nasihat dan rawatan dari doktor yang berpengalaman di Klinik As-Salam.

Walk-in terus atau tempah temujanji di website yang disediakan.

Website: www.kliniksalam.com
Careline: 03-9078 3030
#klinikassalam #assalam #influenza #vaksin 

Scroll to Top