Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

Perasan tak, bila kulit kita mempunyai luka, ia mengambil masa 1-2 hari sahaja untuk kering. Tetapi jika luka selepas bersunat, mengambil masa satu ke dua minggu malah boleh menjadi berpanjangan!
.
3 Sebab Mengapa Luka Selepas Bersunat Lambat Untuk Sembuh:
.

 1. Luka terbuka: Semasa prosedur sunat, kulup dikeluarkan, meninggalkan luka terbuka pada zakar. Luka tersebut memerlukan masa untuk sembuh dan membentuk kerak, yang melindungi tisu di bawahnya.
  .
 2. Zakar sentiasa digunakan: Berbeza dengan luka lain yang boleh dilindungi dengan balutan atau gips, zakar sentiasa digunakan, yang menjadikan sukar untuk melindungi luka. Pergerakan zakar yang berterusan juga boleh melambatkan proses penyembuhan.
  .
 3. Luka terdedah kepada bakteria: Zakar adalah tempat tinggal untuk pelbagai jenis bakteria, beberapa daripadanya boleh menyebabkan jangkitan. Luka terbuka yang dihasilkan oleh sunat adalah rentan terhadap jangkitan, yang boleh melambatkan proses penyembuhan dan menyebabkan komplikasi.
  .
  Kesimpulannya, sunat mengambil masa untuk sembuh kerana luka terbuka, zakar sentiasa digunakan, luka terdedah kepada bakteria, pesakit mungkin mengalami sakit dan tidak selesa, dan bengkak boleh berlaku. Penting untuk mengikuti arahan doktor dengan teliti dan menjaga luka agar bersih dan kering untuk menggalakkan penyembuhan dan mencegah jangkitan. Ibu bapa juga sila mengambil berat tentang keadaan anak anda selepas bersunat.
  .
  Untuk sebarang tempahan slot bersunat, boleh terus ke:
  https://kliniksalam.com/bm/perkhidmatan/berkhatan/
  .
  Sebarang maklumat lanjut, boleh ke website kami di:
  https://kliniksalam.com/

#klinikassalam #ertihiduppadamemberi #khatan

Scroll to Top