Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

Berkhatan ialah pembedahan membuang kulup, tisu yang menutupi kepala zakar. Amalan berkhatan mempunyai sejarah yang panjang dan telah dilakukan atas pelbagai sebab budaya, agama, dan perubatan.

Dari segi manfaat perubatan, berkhatan telah terbukti dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan tertentu, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan seksual (STI), dan kanser zakar. Ia juga boleh mengurangkan risiko kanser serviks pada pasangan wanita lelaki berkhatan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa berkhatan bukan tanpa risiko, dan prosedur itu hanya perlu dilakukan oleh profesional perubatan terlatih menggunakan teknik steril untuk meminimumkan risiko komplikasi. Keputusan untuk berkhatan hendaklah dibuat hanya selepas pertimbangan yang teliti tentang potensi manfaat dan risiko dan selepas membincangkan pilihan dengan penyedia penjagaan kesihatan.

Dari segi kepentingan agama dan budaya, berkhatan adalah upacara yang penting bagi kebanyakan keluarga Yahudi dan Islam, dan dianggap sebagai simbol ketaatan kepada Tuhan. Dalam sesetengah budaya puak Afrika, berkhatan dilihat sebagai upacara masuk ke alam dewasa dan tanda identiti budaya.

Tanpa mengira sebab berkhatan, ia adalah keputusan peribadi yang harus dibuat oleh individu atau ibu bapa atau penjaga individu tersebut, dengan berunding dengan penyedia penjagaan kesihatan dan mengikut undang-undang dan peraturan negara tempat mereka tinggal.

Jadi, ibu ayah ada anak yang belum berkhatan?
Ada yang bercadang untuk dilakukan semasa cuti sekolah akan datang ni?
Boleh sangat!

Kenapa nak booking dulu ya?
Bukan apa, risau slot penuh pula nanti πŸ₯Ά

Ada Ibu ayah yang nak booking, boleh tekan di link bawah ini ya πŸ‘‡πŸ»
https://book.kliniksalam.com/customer

#klinikassalam #ertihiduppadamemberi #khatan

Scroll to Top