Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

5 Kebaikan Bersunat Di Usia Muda (Lelaki)

Bagus adik-adik sekarang ni, seawal usia 5 tahun pun dah ada yang datang nak berkhatan di klinik kami. Bukan mudah nak jaga saja, tetapi terdapat banyak manfaat dalam menjalani prosedur ini pada usia muda. 😎
.
5 manfaat bersunat pada usia muda 🀩
βœ… Risiko jangkitan saluran kencing yang berkurangan
Jangkitan saluran kencing (JSK) lebih kerap berlaku pada lelaki yang tidak disunat berbanding lelaki yang disunat. Ini kerana bakteria boleh terkumpul di bawah kulit zakar, yang boleh menyebabkan jangkitan. Sunat boleh mengurangkan risiko JSK pada kanak-kanak lelaki.
.
βœ… Risiko kurang terdedah kepada jangkitan seksual (JS)
Sunat juga dapat mengurangkan risiko terdedah kepada jangkitan seksual (JS), termasuk HIV. Kulit zakar rentan terhadap koyakan dan lecet semasa aktiviti seksual, yang boleh meningkatkan risiko jangkitan. Kajian menunjukkan bahawa sunat boleh mengurangkan risiko penularan HIV sehingga 60%
.
βœ… Risiko kanser zakar berkurangan
Kanser zakar adalah jarang berlaku, tetapi lebih kerap berlaku pada lelaki yang tidak disunat. Sunat boleh mengurangkan risiko kanser zakar dengan mengeluarkan tisu yang boleh menjadi kanser.
.
βœ… Kebersihan yang lebih baik
Sunat dapat memudahkan untuk menjaga kebersihan zakar. Tanpa kulit zakar, terdapat lebih sedikit ruang untuk bakteria berkumpul, yang dapat mengurangkan risiko jangkitan dan memudahkan untuk menjaga kebersihan yang baik.
.
βœ… Kurang sakit pada usia muda
Sunat adalah prosedur pembedahan yang boleh dilakukan pada mana-mana umur, tetapi ia biasanya kurang sakit dan mempunyai kurang komplikasi apabila dilakukan pada kanak-kanak lelaki. Prosedur ini biasanya dilakukan di bawah bius tempatan, yang dapat mengurangkan ketidakselesaan dan kesakitan.
.
Ada ibu ayah yang masih mencari klinik yang ada buat servis bersunat pada anak-anak bujang?
KLINIK AS-SALAM KAN ADA! Semua cawangan Klinik As-Salam ada menyediakan servis bersunat ni tau!
.
Nak tahu cara dan langkah seterusnya?
Ibu ayah boleh booking slot bersunat dahulu di sini
https://kliniksalam.com/bm/perkhidmatan/berkhatan/
.
Sebarang maklumat yang lebih, boleh ke website kami
https://kliniksalam.com/

#klinikassalam #ertihiduppadamemberi #sunat

Scroll to Top