Klinik As-Salam

Search
Close this search box.

BESTNYA, MAKAN BANYAK PUN BERAT MAINTAIN JE.. 必

Eh kejap! Itu mungkin disebabkan oleh kadar metabolisme dia yang tinggi. Tapi jangan rasa keadaan macam ini, bebas kolestrol ya. Orang kurus pun ada juga yang menghadapi tahap kolestrol tinggi juga. Kadar kolestrol yang tinggi ialah Hiperkolesterolemia atau hypercholesterolemia.
.
APA ITU HYPERCHOLESTROLEMIA?
Hypercholesterolemia ialah keadaan perubatan yang dicirikan oleh tahap kolesterol yang tinggi dalam darah. Kolesterol ialah jenis lemak yang dihasilkan oleh hati dan juga terdapat dalam beberapa jenis makanan. Ia diperlukan untuk banyak fungsi badan, tetapi apabila tahapnya menjadi terlalu tinggi, ia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.
.
Terdapat dua jenis kolesterol: kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Kolesterol LDL sering dirujuk sebagai kolesterol “jahat” kerana ia boleh membina dalam dinding arteri, membawa kepada aterosklerosis, manakala kolesterol HDL sering dipanggil kolesterol “baik” kerana ia membantu mengeluarkan kolesterol berlebihan dari aliran darah.
.
Hypercholesterolemia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk genetik, diet, gaya hidup, dan beberapa keadaan perubatan. Rawatan biasanya melibatkan gabungan perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan, seperti statin, yang membantu menurunkan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
.
APAKAH KESAN JIKA KITA MENGALAMI HYPERCHOLESTROLEMIA?

“Hypercholesterolemia” ialah keadaan yang dicirikan oleh tahap kolesterol yang tinggi dalam darah. Kesan-kesan dari hypercholesterolemia boleh berbeza bergantung pada keparahan keadaan dan tempoh masa yang tidak dirawat. Berikut adalah beberapa kesan yang mungkin berlaku akibat hypercholesterolemia:

Risiko penyakit jantung yang meningkat
Batu karang
Penyakit arteri
Pankreatitis
.
Penting untuk diingatkan bahawa hypercholesterolemia kerap tidak menimbulkan gejala yang ketara, jadi adalah penting untuk menjalankan ujian darah secara berkala untuk memeriksa tahap kolesterol dan bekerjasama dengan profesional kesihatan untuk menguruskan keadaan ini.
.
HM NAK CHECK TAHAP KOLESTROL LA MACAM NI..
TAPI MACAM MANA CARA NYA?
Kami di KLINIK AS-SALAM ada menyediakan Pakej Wellness yang terdiri daripada pakej basic, standard dan premium.
Kesemua pakej kami mempunyai pakej untuk memeriksa tahap hypercholestrolemia tau!
.
Di KLINIK AS-SALAM, anda akan dapat:
Harga yang berpatutan
Ruang klinik yang luas dan selesa
Keputusan dalam masa 2-3 hari, pihak kami akan menelefon setelah keputusan siap!
.
Anda boleh walk in ke mana-mana cawangan Klinik As-Salam yang berdekatan untuk melakukan saringan kesihatan anda dengan Pakej Wellness Klinik As-Salam.
.
Sebarang booking, boleh ke link kami di
https://book.kliniksalam.com/customer
.
Sebarang maklumat lanjut di website rasmi kami
https://kliniksalam.com/

#klinikassalam #ertihiduppadamemberi#wellness

Scroll to Top